Lektoriranje – blog

Ljubljana – (pri)ljubljena tudi poleti


Slovenska prestolnica bo tudi v letošnjem poletju poskrbela za pestro ponudbo preživljanja prostega časa. Na svoj račun bodo tako domala lahko prišli skorajda vsi; od ljubiteljev različnih glasbenih zvrsti, obiskovalcev muzejev, navdušencev nad raznovrstnimi aktivnostmi, skratka vsi ljubitelji obštudijskih oz. ‘‘obslužbenih‘‘ aktivnosti.
Čeprav se koledarsko poletje začne šele 21. junija, pa se festivalsko poletje začne že vsakoletnim dogajanjem Junij v Ljubljani, ki kot pravijo sami, ponuja „zabavne prireditve čez dan in visoko kulturo zvečer“ in vse to brezplačno v samem jedru mesta, na Kongresnem trgu.
Festivalsko vzdušje se nato nadaljuje s Festivalom Ljubljana, ki bo letos že 62. poskrbel za vse ljubitelje klasične glasbe in baleta, plesnih ter gledaliških predstav, muzikalov ter fotografije. Ljubitelji jazza pa bodo tudi letos svoja ušesa lahko razvajali Jazz festivalu Ljubljana, 55. po vrsti, ki je letos v svoje žarišče postavil klavir in norveški jazz.
Za ljubitelje garažnih razprodaj, umetniških sejmov, vadbe, najrazličnejših delavnic ter predavanj na prostem pa je spet poskrbel Park Tabor, ki je s svojimi aktivnosti začel že 15. maja in jih bo možno obiskati vse do konca septembra. Med poletnimi aktivnosti je med drugim potrebno omeniti še Poletno muzejsko noč, ko bodo vrata muzejev odprta vse do polnoči in bo poskrbljeno tudi za zanimiv spremljevalni program. Tako bodo tudi te prireditve poskrbele, da bo Ljubljana (pri)ljubljena tudi v poletnih mesecih.

Lektoriranje prevodov


Prevajalske agencija ob storitvi prevajanja pogosto ponujajo hkrati tudi storitev lektoriranja. Nekatere prevajalske agencije imajo storitev lektoriranja že vključeno v ceno prevoda, pri drugih prevajalskih agencijah pa je potrebno storitev lektoriranje prevodov doplačati. Lektoriranje prevodov lahko pomembno izboljša kakovost končnega izdelka, zlasti v primeru, ko je zelo pomembno, da je končno besedilo stilsko čimbolje oblikovano in ko zelo pomembno, da je končno besedilo lokalizirano za končno ciljno publiko. Seveda pa se storitev lektoriranja ponuja tudi samostojno za vse vrste besedil, največkrat za lektoriranje diplomskih nalog.