Izobraževanje v Združenem kraljestvu

September 23rd, 2014 | Uncategorized | No comments

V primeru, da hočemo postati prevajalec za angleški jezik, je zelo priporočljivo, če vsaj del našega študija preživimo tudi v angleško govoreči državi. Če se hočemo specializirati za točno določeno področje prevajanja, je ena izmed možnosti tudi, da npr. dodiplomski študij končamo v Sloveniji in se nato odpravimo na podiplomski študij v angleško govoreči predel sveta. Predtem se je dobro pozanimati o tem, kakšno dokumentacijo zahtevajo univerze v tujini ob naši prijavi. Če se npr. odločimo za študij v Združenem kraljestvu, se je dobro obrniti kar na spletno stran od British council-a, kjer bomo na enem mestu lahko pobrskali za informacijami o možnostih študija, o življenju v Angliji, o možnostih štipendiranja itd.

Velika izbira spletnih brskalnikov

April 28th, 2009 | brskalniki | No comments

Moram reči, da se je v zadnjem letu pojavila kar dobra izbira spletnih brskalnikov. Včasih je bil večinoma na voljo le Internet Explorer, ki je premagal Netscapeov brskalnik, potem nekaj časa na tem področju ni bilo kaj dosti razvoja, nakar se je pojavil Firefox, ki je začel jemati tržni delež Explorerju. Končno so se pri tem brskalniku le odločili, da ga bodo prenovili, a je Firefox medtem že dobil veliko število novih uporabnikov, sedaj pa sta se v tekmo vključila še Safari in Chrome, kar pomeni, da ima uporabnik na voljo kar nekaj zelo dobrih brskalnikov.

Spremembe v formuli 1

April 8th, 2009 | formula 1 | No comments

Prav zanimivo, kako se formula 1 spreminja. Če je letošnja sezona pokazala kaj, je to, da denar ne pomeni več toliko kot včasih oziroma velika količina denarja še ne pomeni avtomatsko velikih uspehov. Toyota se s tem problemom srečuje že nekaj časa, zdaj pa je ta problem očitno doletel tudi velika moštva, z dolgoletno uspešno tradicijo, kot sta McLaren in Ferrari. Zanimivo je, da se je na nova pravila očitno najbolje prilagodilo moštvo, od katerega bi to še najmanj pričakovali, glede na to kakšne težave je imelo čez zimo oziroma glede nato, da je sploh uspeh da je štartalo v tej sezoni, namreč Brawn GP.

Porast na borzah

March 14th, 2009 | Uncategorized | No comments

No, pa smo končno dočakali malo bolj resen na svetovnih delniških borzah. Saj so tudi delnice že padle na takšne nivoje, da so določeni kazalniki vrednotenj postali zelo zanimivi. Kar veliko podjetij se je npr. znašlo s svojimi PE kazalniki pod 10. Porast na borzah so spodbudile predvsem delnice bank, ki so se popravile na valu nekaj dobrih novic, temu pa so sledile tudi ostale delnice. Vprašanje je le, a se bo ta obrat pokazal kot kaj bolj trajnega, na recimo 5-6 mesečni ravni. Saj obdobje padanja je zdaj že res dolgo, nekako traja vse od avgusta 2007, ko je bil prvi velik obrat in nekako napoved krize, ki smo ji sedaj priča.

Realna in finančna ekonomija

March 8th, 2009 | Uncategorized | No comments

En način kako razumeti, zakaj je prišlo do tokratne krize je enostavno v tem, da je finančni del ekonomije izgubil vso podlago oziroma stik z realno ekonomijo oziroma je njegova vrednost začela rasti veliko hitreje kot rast realnega sektorja ekonomije in enkrat, ko je kot posledica te diskrepance prišlo do tega, da je finančni del ekonomije močno presegal realni del ekonomije je moralo priti do korekcije, ki bo stvari spravila v prvotno stanje in to je kar se sedaj dogaja.

Buffett z slabimi rezultati

March 1st, 2009 | Uncategorized | 1 comment

No, se pokazalo, da je tudi Buffett lani pridelal precej slabe rezultate in tokrat ni kaj dosti izstopal od drugih.  Å ibek dobiček, ki je močno upadel glede na prejšnjo leto je v pomembni meri posledica padcev na kapitalskih trgih, zaradi česar je močno padla tudi vrednost delniških naložb Berkshire Hathawaya. Je pa Buffett lani izstopal tudi po nekaj velikih investicijah v Goldman Sachsa in podjetje General Electric.